Iniciativa d'impuls de l'Associació Espanyola Contra el Càncer a la implantació del programa de cribratge de càncer de còlon a Illes Balears

Illes Balears - 06/06/2022

El president de l'Associació Espanyola Contra el Càncer a Illes Balears, Dr. José Reyes, en el marc de la sessió informativa sobre l'Estratègia del Càncer de Còlon a Illes Balears organitzada juntament amb la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears, ha presentat la iniciativa d'impuls a la implantació del programa de cribratge de càncer de còlon en la nostra Comunitat Autònoma que posa en marxa l'Associació per a ajudar a aconseguir abans del 2024 l'objectiu del 100% d'implantació del programa i el seu manteniment.

S'han fet grans esforços per a l'extensió del programa de cribratge de càncer de còlon; a l'agost de 2021 es va anunciar el contracte del subministrament i instal·lació d'endoscopis digestius als hospitals públics de Balears i, al febrer de 2022, l'ampliació del programa al 90%, amb la incorporació de les àrees sanitàries corresponents als hospitals de Son Espases, Són Llàtzer i Manacor, a Mallorca; de moment, s'ha deixat fora a la població de risc de Menorca, aproximadament 22.600 persones entre 50 i 69 anys, per falta d'especialistes; evidenciant que un dels principals impediments per a l'extensió i correcte desenvolupament del programa resideix en la dificultat de disposar de metges especialistes d'Aparell Digestiu suficients a causa de l'increment d'activitat que aquesta deriva i que implica la necessitat d'incorporació de nous professionals en les Unitats d'Endoscòpia Digestiva dels hospitals públics.

El programa d'impuls al programa de cribratge de càncer de còlon que ha presentat l'Associació té dues línies de treball: d'una banda, incentivar als metges residents en formació i, per una altra, dur a terme un procés d'acolliment als metges especialistes d'Aparell Digestiu procedents d'altres Comunitats Autònomes o d'altres països per a treballar en el programa de cribratge de càncer de còlon a Illes Balears i als especialistes de Mallorca que es desplacin a treballar en el programa a Menorca o Eivissa.


PROGRAMA DE CAPACITACIÓ I INCENTIU PER A RESIDENTS

Resulta essencial incentivar als residents en formació, per a posar en valor el treball que es desenvolupa en els programes de cribratge i facilitar la seva incorporació al sistema sanitari públic en els Serveis d'Aparell Digestiu, per a d'aquesta forma poder assegurar el desenvolupament dels programes de cribratge.

- Dirigit a residents de 3r i 4t any de Digestiu establerts a Illes Balears per a assistència presencial i en línia a congressos, cursos de formació especialitzada, sessions pràctiques en centres qualificats, lligats al programa de cribratge. Amb la col·laboració de l'Associació Espanyola de Gastroenterologia (AEG) i la Universitat de les Illes Balears (UIB).

- Els interessats podran presentar una instància per a formar part del programa a partir del 31 de març de 2022.

- Una vegada acceptada la seva sol·licitud i prèvia a l'assistència a les formacions, hauran de sol·licitar conformitat presentant el programa de la formació.

- Les despeses s'abonaran després de l'assistència i hauran de presentar certificat d'aprofitament i memòria d'assistència a les formacions i justificants de les despeses per al seu abonament per part de l'Associació.

- Seran despeses abonables matrícula, despeses de desplaçament i estada per a cursos fins a un màxim de 3.000 euros.

PROGRAMA DE CAPACITACIÓ I ACOLLIMENT DE NOUS ESPECIALISTES

- Dirigit als especialistes en Digestiu que iniciïn la seva activitat en el programa de cribratge de càncer de la Comunitat Autònoma d'Illes Balears.

- Podran inscriure's al programa aquells metges que portin menys de 3 anys contractats pel IB-SALUT.

- Podran formar part del programa de capacitació a la formació amb els requisits i condicions descrites en l'apartat anterior.

- Des de les Juntes Insulars de l'Associació s'articularan mesures d'acolliment per a facilitar la seva estada a les illes de Menorca i Eivissa.

PREMIS D'ESTÍMUL PER A LA IMPLANTACIÓ I INCREMENT DE LA PARTICIPACIÓ EN EL PROGRAMA DE CRIBRATGE D'ILLES BALEARS

L'Associació Espanyola Contra el Càncer a Illes Balears convocarà anualment els Premis d'Estímul per a la Implantació i Increment de la Participació en el Programa de Cribratge de Càncer de Còlon a Illes Balears, que pretenen ser un reconeixement i suport als professionals per la seva dedicació al desenvolupament del programa.

- Podran optar als Premis els metges especialistes que participin en el programa de cribratge de còlon d'Illes Balears.

- Els Premis estan dirigits a atorgar reconeixement pel bon acompliment, propiciant així una cultura de treball orientada a la qualitat i productivitat sota un esquema de major compromís en la implantació del programa de cribratge de càncer de còlon en la nostra Comunitat.

- Els professionals que optin als premis hauran de presentar un projecte en el qual exposin l'abast, els resultats de la seva activitat i propostes de millora per a la implantació del programa de cribratge de còlon. Els mateixos es valoraran d'acord amb els criteris que a continuació s'indiquen, la puntuació màxima serà de 10 i la mínima de 1. La puntuació final serà el resultat de la mitjana ponderada, atès el pes indicat per a cada criteri.

Qualitat Científic Tècnica del Projecte: 45%
Viabilitat Implementació: 30%
Caràcter Innovador: 25%
Presentació: 10%

- El jurat estarà compost per: el president de l'Associació contra el Càncer de les Illes Balears (actuarà com a president i podrà ser substituït en casos de vacant, absència o malaltia per un altre membre del comitè executiu de l'Associació); un membre del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears designat formalment pel consell rector del Col·legi (actuarà com a secretari i tindrà veu i vot); un membre de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears designat formalment pel seu consell rector (tindrà veu i vot); un membre de la Universitat de les Illes Balears designat formalment pel seu consell rector (tindrà veu i vot); un científic o professional de reconegut prestigi en la matèria, proposat pel Govern de les Illes Balears (tindrà veu i vot).

- Els premis consistiran en dos primers premis dotats amb una quantia de 3.000 euros cadascun i dos segons premis dotats amb una quantia de 1.500 euros cadascun.

- Els premiats assumiran les obligacions que per als perceptors d'ajudes i subvencions estableix la legislació vigent.

- La participació en aquesta convocatòria implica la cessió gratuïta a l'Associació Contra el Càncer a Illes Balears per a reproduir, distribuir o comunicar públicament els projectes premiats a revistes, periòdics o altres mitjans de difusió per a les seves activitats de divulgació.

- El fet de participar en aquesta convocatòria suposa la plena acceptació de les bases de la convocatòria i la conformitat total amb les decisions que prenguin tant el Jurat com l'Associació. En el cas d'incomplir els requisits inclosos en aquestes bases, la presentació del projecte no es considerarà vàlida.

- El termini per a la presentació dels projectes romandrà obert des de l'1 de desembre de 2022 fins al 31 de gener de 2023 (inclusivament).

- Els Premis es lliuraran en un acte organitzat per l'Associació Contra el Càncer de les Illes Balears amb la participació de la resta d'institucions que formen part del jurat en dates pròximes al Dia Mundial contra el Càncer de Còlon que se celebrarà el 31 de març de 2023, lloc encara per determinar.

El càncer de còlon a Illes Balears és el més incident i el segon amb major taxa de mortalitat

El càncer de còlon és el càncer més freqüent a Espanya, també a Illes Balears amb una incidència de 860 nous casos en 2021 i és el segon amb major taxa de mortalitat; 344 persones van morir per aquesta causa en la nostra Comunitat.

Des de l'any 2013, l'Associació Contra el Càncer a Illes Balears ha treballat proactivament en la implantació del programa, sent promotor dels programes pilot que van permetre la seva posada en marxa. Però la implantació no ha tingut el ritme desitjat, fins avui només està implantat en l'àrea sanitària de la comarca del Raiguer a Mallorca i a Eivissa – Formentera. A partir del 31 de març de 2022 està previst que s'incorporin al programa de cribratge de càncer de còlon les àrees sanitàries de Ponent i Llevant de Mallorca (hospitals de Son Espases, Són Llàtzer i Manacor), aconseguit el 90% d'implantació; però no està previst que es reactivi el programa a Menorca, precisament per la falta d'especialistes, deixant fora a una població de risc (homes i dones entre 50 i 69 anys) aproximada de 22.600 persones. Amb aquestes dades de població, es calcula que a Menorca es podrien detectar 47 diagnòstics de càncer i 198 pòlips d'alt risc en cada ronda del programa de detecció precoç de càncer de còlon.

"El càncer és igual per a tots, però no tots som iguals enfront del càncer". Aquesta és una realitat que s'ha de corregir i l'Associació Espanyola Contra el Càncer treballa per a aconseguir-lo, amb la fi última de garantir el dret a la salut de totes les persones, amb les entitats públiques i privades i anima a tota la societat a sumar-se a l'acord contra el càncer (www.acuerdocontraelcancer.es).

Per això, amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer de Còlon (31 de març), es va denunciar la inequidad existent en l'accés al programa per a la població de Menorca i les Juntes Insulars de Ciutadella i Maó van sortir al carrer a recollir signatures reclamant al Govern de lss Illes Balears la seva implantació en tot el territori balear.

2024 és la data marcada en la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut perquè aquests programes aconsegueixin una cobertura del 100% de la població diana.

Infocancer 24 horas telefono 900100036
Atención gratuita 24h - 7 días