Les marquesines de l'EMT Palma se sumen a la campanya de prevenció Espais Lliures de Fum de l'Associació Espanyola Contra el Càncer

Illes Balears - 14/11/2022

· Se senyalitzaran 227 marquesines de l'EMT Palma amb adhesius indicadors d'Espais Lliures de Fum i s'ha personalitzat una línia de bus amb el lema 'A les parades de bus de Palma no es fuma, es respira'

· El president de l'Associació a Illes Balears, Dr. José Reyes, ha volgut agrair l'adhesió de l'Ajuntament a aquesta campanya de prevenció: "Hem de treballar conjuntament per a desnormalitzar el tabac i així reduir el seu consum, protegint la salut de tots, especialment dels menors"

 

El tinent d'alcalde de Mobilitat Sostenible, Francesc Dalmau, juntament amb la regidora de Turisme, Sanitat i Consum, Elena Navarro, i el president de l'Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes Balears, Dr. José Reyes, han presentat aquest dilluns, 14 de novembre, la campanya de prevenció que, mitjançant uns adhesius, senyalitzarà les 227 marquesines de l'EMT Palma com a 'Espais Lliures de Fum'.

La presentació la campanya s'ha realitzat a la parada número 452 de l'EMT Palma, situada entre l'avinguda Gabriel Alomar i el carrer Manacor. Aquests espais d'espera se senyalitzaran amb uns adhesius amb el lema "En aquesta parada no es fuma, es respira".

A més de l'adhesiu, la parada número 452 també se senyalitzarà mitjançant un vinil que recorda que totes les parades de bus de Palma són espais sense fum i, des de l'EMT Palma, es col·labora també en la campanya personalitzant una posterior d'autobús.

El Dr. José Reyes, destaca que "aquesta campanya és molt rellevant i transmet la necessitat de limitar l'exposició del tabac dels no fumadors en els espais públics. D'altra banda, també volem transmetre un missatge als més joves per a evitar que s'iniciïn en el consum del tabac i per això és fonamental eliminar l'element exemplificant en els espais públics. La declaració de les marquesines de bus de Palma com a 'Espais Lliures de Fum' és una magnífica notícia per a l'Associació, però el més important és que ho és per a tota la societat".

La regidora de Turisme, Sanitat i Consum, ha agraït la col·laboració de l'EMT Palma i ha recordat que "Palma és una ciutat Amiga de la Infància i el fet que també ja tingui platges sense fum permet avançar en la prevenció de les addiccions, especialment orientada als joves", ha dit; i ha recordat que aquesta iniciativa va en la línia del Pla Estratègic Municipal de Prevenció de les Addiccions (PEMPA) que està impulsant l'Ajuntament i que es duu a terme amb el suport d'entitats i associacions. En aquest sentit, cal recordar que a més de les marquesines, aquest estiu Palma va sumar l'arenal del Molinar a la campanya 'Platges sense fum' impulsada pel Govern a través de les Conselleries de Salut i Medi Ambient i l'Associació Espanyola Contra el Càncer.

El tabac és la segona droga amb més prevalença de consum entre la població balear després de l'alcohol.


Campaña '#RespiroLibre en aquest lloc' de l'Associació Espanyola Contra el Càncer

A Espanya totes les persones haurien de tenir les mateixes oportunitats per a prevenir el càncer i no és així. Per a corregir aquesta situació, facilitar l'adopció d'hàbits de vida saludable i posar fre a l'impacte del tabac, sobretot en els menors, l'Associació Espanyola Contra el Càncer ha llançat una campanya de mobilització social en tot el país. L'objectiu és alliberar espais emblemàtics del fum del tabac, modificar els entorns en què es mou la població per a facilitar hàbits de vida saludable i contribuir a educar en salut. Es pretén, per tant, promoure una vida sense tabac, desnormalitzar el seu consum en la societat, reforçar el model a seguir dels adults i cuidar el medi ambient.


El tabac mata i el seu fum, també

El consum de tabac és la primera causa de mort prevenible. Cada any, en el món, moren més de 8 milions de persones a causa del tabac de les quals 7 milions ho han fet per consum directe i al voltant de 1,5 milions no s'havien encès un cigar. Només a Espanya, el tabac mata cada any a més de 50.000 persones sent el responsable del 30% de tots els casos de càncer i de fins a 20 tipus diferents com el del pulmó, laringe, pàncrees, bufeta, esòfag o fetge.

La relació directa entre consum de tabac i càncer està més que assumida per la societat; però, què passa amb el fum del tabac? La població no percep el risc de desenvolupar càncer quan inhales aquest fum tòxic. No obstant això, està demostrat que aquest fum provoca càncer perquè conté més de 70 substàncies cancerígenes. I no, el fum no s'esfuma a l'aire lliure. En el 100% dels espais públics on hi ha menors hi ha restes de fum de tabac perjudicials per a la salut com, per exemple, en el 95% de les terrasses, en el 46% dels accessos als centres escolars o en el 43% dels parcs infantils. Una última dada: una burilla apagada continua desprenent un 14% de nicotina durant almenys 24 hores.


Els menors, indefensos enfront del fum del tabac

Els menors de 12 anys són una població molt vulnerable i estan indefensos enfront del fum del tabac. El 72% estan exposats a aquest fum, dels quals el 43% ho està en espais públics, ja que 9 de cada 10 fumadors fuma davant ells.

Les conseqüències per a la salut són òbvies: multipliquen el risc de desenvolupar càncer de pulmó en l'edat adulta, però en el curt termini tenen un 50% més otitis, un 30% més d'infeccions respiratòries i un 20% més de crisis asmàtiques. Ampliar els espais lliures de fum és protegir el seu dret a no emmalaltir i desnormalitzar el consum de tabac, la segona substància tòxica més consumida entre els 14 i els 18 anys.

 

Infocancer 24 horas telefono 900100036
Atención gratuita 24h - 7 días